Rengöra ugn – Det effektivaste sättet

dags att rengöra ugn

Köket är ett område som städas dagligen. Vi torkar diskbänken och rengör spisen efter det att vi har lagat mat och tvättar diskhon efter vi har diskat färdigt. Det finns dock en sak i köket som vi gärna undviker att rengöra i veckor, eller till och med månader, i taget: ugnen. Ugnen är ett av de mest använda apparater i köket och samtidigt rengöras den minst ofta. Även om vi använder den regelbundet så skippar de flesta att rengöra den efter en måltid. Ibland så anser vi att det är onödigt eller så är vi helt enkelt lata. Andra gånger beror det på att vi är helt enkelt osäkra på vilka rengöringsmedel är säkra att använda inuti ugnen.

Om det är dags att rengöra din ugn, men du är osäker på hur du ska gå till väga, så har du hittat rätt. Vi kommer att berätta precis hur du kan ta tag i det där jobbet som alla så lätt glömmer bort! Annars kan du alltid kontakta oss för städhjälp i Kalmar till bra pris!

Enklaste sättet att hålla din ugn ren

Precis som alla andra köksapparater så är det enklaste sättet att hålla din ugn ren genom att förhindra att den blir smutsig. När du lagar mat, se till att använda folie i ugnen så ofta det går. På så vis förhindrar man att mat eller fett rinner ner i ugnen. I fall någonting spills i ugnen, vänta tills den  har kallnat och torka bort all mat med en fuktig trasa eller svamp. Försök att inte skjuta upp det för länge för då blir det bara svårare att få bort.

Ordentlig ugnsrengöring

Även om du underhåller din ugn så kommer den att behöva en ordentlig rengöring ibland.  Hur du rengör din ugn beror på vilken typ av ugn du har hemma. Vanligtvis så finns det tre sorters ugnar: så kallade kontinuerligt självrengörande ugnar, andra typer av självrengörande ugnar samt vanliga ugnar. De förstnämnda är särskilt enkla att rengöra. Vanliga ugnar går också att hålla rent, men kräver lite mer omsorg.

Kontinuerligt självrengörande ugnar

Kontinuerligt självrengörande ugnar är de enklaste att hålla rena och, på grund av att de rengör sig själva, behöver de sällan rengöras av ägaren. För att rengöra en sådan ugn behövs det endast en fuktig trasa och lite diskmedel.  Torka av insidan av ugnen och se till att inga rester från rengöringsmedlet kvar.

Självrengörande ugnar

Självrengörande ugnar är också väldigt enkla att hålla rena. Med dessa så behöver du först ta ut alla galler.  Sätt sedan på rengöringsläget. Rengöringsprocessen tar ett par timmar så se till att middagen redan är klar. När den är färdig se till att torka insidan av ugnen med en fuktig trasa för att ta bort alla kemikalier som kanske sitter kvar.

Rengör ugnen helt själv

Med en vanlig ugn så får du göra rengöringsarbetet helt själv. När du rengör vilken köksapparat som helst så är det viktigt att använda gummihandskar för att skyddas från kemikalier. Du hittar ett medel som är speciellt framtagen för ugnsrengöring i din vanliga mataffär. Läs försiktigt alla instruktioner på baksidan av förpackningen. När du är färdig, se till att torka av insidan av ugnen. I fall du föredrar att inte använda kommersiella rengöringsprodukter så går det också bra med en hemmagjord blandning av ättika och bakpulver.

Även om vi gärna skjuter upp det så är ugnsrengöring en nödvändig uppgift. Oavsett hur mycket du har att göra så ta den där timmen varannan månad och se till att din ugn är ren!